2014. szeptember 5., péntek

Fritz Gesing: „Kreatív írás”


Fritz Gesing: „Kreatív írás”

„Mesterfogások íróknak”


A fent látható cím egy valós könyv címe, amit gyakran használnak különböző helyeken tankönyvnek, írói segédletnek. Interneten nagyon sok jót lehet olvasni róla, és az alapkoncepciója, a „kreatív írás” nagyon is hasznos, és a nevét is innen kapta ez a blog.
A dolog úgy áll, hogy nekem megvan ez a könyv, és félig ki is olvastam már, de – és most jön a kritika része – úgy látom, hogy nem feltétlenül hasznos olvasmány. Ha véletlenül ide téved egy szakember, akinek ez a bibliája, valószínű, hogy most heves háborgásba fog kezdeni…
Hogy miért mondom ezt, annak több oka van.
A stílusa rendkívül száraz, amolyan igazán tankönyves. Néhol annyi szakkifejezés található benne, hogy olyan érzésem támadt, mintha egy fizika tankönyvet olvasgatnék.
Maga a könyv nem is igazán foglalkozik a kreativitással, ami a címét tekintve szerintem elég nagy hiba. Egyszerűen nincsenek benne kreatív írásgyakorlatok, nincsenek benne tippek, hogy hogyan faragj egy átlag történetből kreatív sztorit, de még az sincs benne, hogy ha elakadsz, mit tegyél, hogyan töltsd fel magad írói szempontból. A címe talán erre utal, de maga a könyv nem is tárgyalja a kreativitást.
Ha ez nincs benne, akkor mi van?
Az írás kis részleteinek elemzése, és többnyire nyilvánvaló dolgokhoz fűzött tanácsok: olyasmik, hogy ha izgalmas részt írsz, akkor sok igét használj, mert attól pörgős lesz, ha pedig lassabb, melankolikusabb jelenethez érsz, akkor a főneveket és a mellékneveket használd többet. Nem tudom pontosan megmondani, hogy ez éppen benne van-e, mert nem nyálazok át ezért kétszáz oldalt, de nagyjából ehhez hasonló jó tanácsok vannak benne, amire egy valamire való író már régen rájött magától.
Mindezek mellett tele van olyan – főként német – irodalmi példákkal, amiknek a nagy részéről még csak szó sincs irodalom órán, emiatt a példák nem jelentenek semmit, nem ér célba az üzenetük. De ha célba érne, akkor is csak olyan nyilvánvaló következtetésekre tudunk jutni vele, mint korábban az összes többivel.

Nem mondom, hogy a könyv használhatatlan, de nem az, amire az ember számít, és többnyire nem olyan embereknek való, akik megveszik. Kezdőknek jó lenne, de kezdő nem fog ilyesmire pénzt kiadni, és érteni sem fogja a bonyolult és száraz szövegezését, aki pedig már kicsit otthonosabban mozogna ebben a szövegkörnyezetben, az már majdnem mindent tud, amit ez a könyv nyújthat.

Viszont túlságosan lehúzni sem akarom, mert ez a könyv is hozzájárult ahhoz, hogy ezt a blogot elindítsam. Miközben olvastam az a gondolat vezérelt, hogy ez a könyv olyasmi, mint az én drága Író Project-em, csak valahogy mégis másként foglalkozik a témával. Ezért döntöttem amellett, hogy én is feldolgozom a magam módján az egész kreatív írás témakört, most már sokkal tudatosabban, mint első nekifutásra sikerült.
A terv természetesen az, hogy a kreativitást ténylegesen beleszőjem, és hogy sokkal emészthetőbb stílusban adjam ezt át Nektek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése