2014. szeptember 24., szerda

Az internetes íróközösség furcsa szokásai, amiket nem tudok hová tenni

Nem is tudom, hol kezdjek bele ebbe a témába…
Talán ott lenne érdemes, hogy ez itt egy szubjektív és nem teljes körű vélemény. Nem hazudom azt magamnak, hogy „én már mindent láttam”, mert ilyenkor úgy is jön egy egocentrikus és önbizalommal teli vállalkozó szellemű író, aki erre rácáfol.
Az itt leírtak az én véleményemet tükrözik – és gondolom még sok más emberét is.
Abban viszont nem vagyok száz százalékig biztos, hogy senkit sem fogok ezzel megsérteni, ugyanis a mai internetes íróközösség megmagyarázhatatlan, de ennek ellenére populáris hülyeségeit fogom górcső alá venni. Ez egyfajta szembesítés, és előre is elnézést kérek az esetleges bunkó hangnemért, de ez a téma néha kikezdi az idegeimet.

Hol is kezdjem a felsorolást…? Azt hiszem, valami egyszerűvel kezdem, az lesz a legjobb mindenkinek. A legéletképesebb hibáktól fogok haladni a legérthetetlenebbekig, és mivel rendes nevet nem tudok rájuk, hát a legtöbbre magam fogom kitalálni a megnevezést.
Akkor kezdjük.


Idézőjeles párbeszéd
Valami, amit az angolszász irodalomból vettek át páran különböző okokból.
A legártatlanabb ok az, hogy az illető sokkal többet olvas angolul angol íróktól (könyvet és fiction-t is), mint magyarul, ezért automatikusan arra áll rá a keze. Ezt súlyosíthatja még az is, ha az olvasás mellett írt is már angolul történetet az illető. Személyes ismerőseim között is találkoztam már ilyennel, és saját elmondása szerint nem volt olyan megerőltető átszokni a magyar formai követelményekre. Tehát nem lehetetlen a küldetés.
A másik ok, amit el tudok képzelni a háttérben az a menőzés. Higgyük el, attól nem lesz menőbb az író, hogy a magyar nyelvű történetét idézőjeles párbeszéd-formátumban írja le, csak idegesítőbb.
Fogadjuk el a tényt, hogy a magyar ember szeme a gondolatjeles párbeszédekhez van szokva, ezt tudja azonnal értelmezni. A magyar, és többségében az európai embereknél az idézőjel gondolatot feltételez, nem párbeszédet. Egy amerikai is ugyanilyen zavart lenne, ha gondolatjeles párbeszéddel találkozna – csak vakarná a fejét, hogy „akkor hogy is van ez?”.
Tartsuk tiszteletben a formai szabályokat.

„Túl sok enter”
Azt hiszem, ebben is az angol formaiság a bűnös. (Csak hiszem, nem tudom.) Náluk gyakori, hogy minden bekezdés, minden párbeszéd után van egy-egy üresen hagyott sor.
Ennek az enyhített változata, amikor csak a párbeszéd-blokk, és a leíró-blokk közé ütnek egy üres sort.
Gondolom, mondanom sem kell: a magyar szabályok szerint ez helytelen. Mindkettő.
Arról nem is beszélve, hogy elég idegesítő, amikor folyamatosan görgetnem kell lefelé, mert olyan kevés szöveg fér el egy oldalon emiatt a finoman fogalmazva „szellős” megoldás miatt. Azt nem tudom, hogy az amerikai könyveket is így adják-e ki, mivel egy sincs a polcomon, és könyves boltban sem találkoztam még velük, de csak sajnálni tudom az erdőket, ha arrafelé a könyvkiadatás is így zajlik. Nem valami spórolós megoldás (bár Amerikától ez nem lenne újdonság).

Az üres sorok használata magyar szabályok szerint nagyon egyszerű: ha időbeli és/vagy helybéli ugrás miatt jelenetváltás történik, olyankor alkalmazzuk az üres sort – esetleg több üres sort valamilyen elválasztó-jellel díszítve. Máskor nem. Magyarországon a jelenetek közepén nem árválkodnak üres sorok, csak a végén.
Tessék megjegyezni.

„Képes magyarázat”
Ez észrevételeim szerint az elmúlt körülbelül fél-egy év mellékterméke, ami – már megbocsássanak az érintettek – többnyire az igénytelenebb írásokat jellemzi.
Tisztázzuk, hogy itt nem arra gondolok, amikor egy blogon a szerző egy képet beilleszt, amin valamelyik szereplője van, vagy csak a kép passzol a hangulathoz. Nem. Arról beszélek, amikor egyetlen bejegyzés három-négy-öt képpel van teletűzdelve, és a képek legtöbbje mondhatni vizualizáló, vagy ami rosszabb, magyarázó funkciót tölt be.
Azt vettem észre, hogy ennek nagy divatja van, és nem igazán értem, hogy miért. A két saját szememmel láttam, hogy az egyik történetben valaki leírt a szövegben egy nagy fekete furgont, amivel a szereplők elmentek valahová, majd beillesztett egy képet egy nagy fekete furgonról. Nem igazán értettem a dolgot.
Még meg is érteném ezt a jelenséget, ha a képek illusztratív funkciót töltenének be, mint a mesekönyvek illusztrációi. Nem értenék egyet vele, de látnám az értelmét, hogy miért van ott. Ha dekoratívak lennének ezek a képek, nem lenne zavaró, hogy például három oldalnyi szöveget dekorál a szerzője két-három szép képpel.
De nem ez történik…
A legtöbb kép, amivel a szövegeket megtördelik csúnyák. Vagy ha nem is csúnyák, akkor semmilyenek, ugyanúgy, ahogy a fehér háttéren a fekete furgon is. Dekoratív szerepe aligha van valamelyiknek – vagy ha mégis, akkor csupán azért, mert a keresőben sikerült szépet is találni.
És ez még mindig csak a kisebb bajom vele.
Szinte látszott azon a jeleneten, hogy az írója nem is azzal volt elfoglalva, hogy a jelenet jól sikerüljön, hanem azzal, hogy milyen márkájú legyen az autó. Szinte éreztem rajta azt a tizenöt perc kutakodást a google-n, ahogy kiválasztotta a megfelelő autótípust ahhoz a jelentéktelen jelenethez ahelyett, hogy inkább igényesen megfogalmazta volna azt a pár összekötő sort.
Ugyanilyennel találkoztam már öltözékekkel kapcsolatban is, látszott, hogy az író több energiát fektetett abba, hogy egy jó képet keressen egy ideális öltözék-összeállításról (amit gyakran ilyenkor írásban is jellemez), ahelyett, hogy inkább a ruhát viselő karakter jellemével foglalkozott volna tíz perccel többet.

A legrosszabb, hogy ez a könyvekben is megjelenik. Némelyik író nagyon márkabolond, ami – kövezzetek meg, ha akartok – szerintem irtózatos hülyeség. Én például nagyon nem vagyok márkafüggő, számomra nem a márkája határozza meg valaminek – például egy ruhának – az értékét, de tudom, hogy ez a gondolkodásmód egyre inkább kihalófélben van. De próbáljunk meg túllépni a Gucci táskán, a Cosmopolitan koktélon és a Fiat furgonon, mert ha márkaneveket akarok olvasni, akkor egy magazint veszek elő, nem egy fiction-t – és megjegyezném, hogy ezzel a gondolattal már kicsit sem vagyok egyedül.
Az ilyen írásmód akkor sem életképes, ha Lakatos Levente azt vallja, hogy a márkával jellemezni lehet a szereplőket. Nem. A márkabolond írásmóddal csak saját magadat jellemezheted.


Másik változata ugyanennek a jelenségnek a videók beillesztése a szövegbe. Ezek általában az énekesekről, színészekről szóló fanfiction-öknél jelenik meg, amikor valamelyik fellépésüket említi meg az író a történetében, és kiegészítésképp beszúrja a videót is.
Hogy miért rossz ez?
Azért, mert feleslegesen megtöri az olvasásélményt. Még ha sikerül is kifognunk egy jobb történetet az ilyesmik közül, akkor is idegesítő, hogy húsz soronként valami megzavar az olvasásban.
Ismerjük be magunknak: akármilyen cikket olvasunk, aminek a közepén egy videó szerepel, azt vagy olvasás előtt, vagy olvasás után nézzük meg – de szinte soha nem közben. Ez van az egyszerű cikkeknél is, akkor miért lenne máshogy egy fiction fejezeténél?
Ennek értelmében teljesen felesleges betenni őket a szöveg közepére. Én azt tanácsolom, hogy ha már nem tudsz megválni a videótól (mert szereted őket, vagy mert a történet szempontjából is ténylegesen fontos szerepet tölt be), akkor vagy a szöveg elé, vagy még inkább utána tedd be. Hogy beágyazod, vagy belinkeled, az már legyen a Te dolgod, a lényeg, hogy ne rontsd el vele a szöveget. :)

Ruhapornó:
Ez valamennyire az előző témához kapcsolódik, de a ruhapornót nem a képekkel szokták megjeleníteni, hanem a szavakkal. Arra a jelenségre gondolok, amikor az író jobban el van foglalva azzal, hogy Katika miben megy bulizni, minthogy mi történik abban a buliban.
Senkit nem érdekel, Katikán milyen ruha van. A lényeg, hogy van rajta, ugyanis a részleteket az olvasó gyakran olyan gyorsan elfelejti, ahogy elolvasta, tehát állati felesleges azon törnöd a fejed, hogy mit is adj a szereplődre.
Az olvasó emlékezése szempontjából mindegy, hogy azt írom-e, hogy „Katikán egy fekete koktélruha, sötétlila magas sarkú cipő és néhány ékszer volt”, vagy azt, hogy: (gyorsan olvasd, ahogy általában szoktál)
Katika a fekete, combközépig érő koktélruhájában ment, aminek a mell alatti részén egy ezüst színű csík díszelgett. Hozzá ezüstös láncot vett fel, és erős feketével füstösre sminkelte a szemeit, a haját pedig kiegyenesítette és bal oldalt feltűzte erre az estére. A sötétszürke retiküljét csillag alakban szegecsek díszítették, nagyon jól passzolt a szereléséhez. Majd végül felhúzta a sötétlila magas sarkú cipőjét, ami a lakk miatt helyenként kéknek tűnt, s a strasszokkal díszített masni az orrán is vidáman verte vissza a lámpa fényeit.
Most hunyd be a szemed, és próbáld meg Katika öltözékét minél pontosabban visszamondani magadnak anélkül, hogy puskáznál.
Na ugye. És akkor márkákat még nem is írtam bele…
Baromira nem számít, hogy Katika miben megy bulizni, mert az olvasó már nem is fog emlékezni rá, mire ő odaér a buliba. Pedig csinosan öltöztettem fel, nem adtam rá egymást elvből elutasító színkompozíciókat. 
Bízzunk annyira az olvasóink ép elméjében, hogy el tudnak képzelni maguktól is egy ruhát egy emberi lényen.

Összesítés: hagyjuk a ruhákat, és csak annyit írjunk le róluk, ami nagyon egyszerűen jellemzi őket. Ez általában a színűk és a ruha stílusa/fazonja szokott lenni. Sötétkék pulcsi, fehér nadrág, halványrózsaszín melltartó, piros alsónadrág, barna ballonkabát, fehér mennyasszonyi ruha, ezüst nyaklánc, arany fülbevaló, stb.
Ha a történet szempontjából fontos, hogyan nézett ki valamelyik, például egy ékszer, akkor természetesen írjuk le, hogy mondjuk az a gyűrű milyen nagy volt, volt-e benne kő, vagy inkább pecsétgyűrű, és ha az, akkor mit ábrázolt. (De ilyenkor már ne tegyünk mellé képet, ezt már átrágtuk az előbb.) Az egyszerű ruhákat viszont hagyjuk meg a maga hétköznapiasságában beleolvadni a szövegbe. Nem ruhákról akarunk olvasni, hanem jellemfejlődésről – inkább abba fektessük az energiánkat. :)

A „párnák”
Verjetek agyon, de számomra a párnák nem az ajkakat jelentik.
Nem.
A párna az a puha tárgy az ágyamban, amit alvás közben a fejem alá teszek. És nem szoktam csókolgatni. Még véletlenül sem.
Érzem én a szinonimákra való hajlamot ebben az érthetetlenül populáris szóban, de az „ajak” és a „párna” nem szinonimák. Ez körülbelül olyan, mint amikor az egyik ismerősöm „vér” helyett „vörös színfesték”-et írt, nagyjából ennek is annyi köze van a kiindulási ponthoz.
Az ajkak puhák, és a párna is puha. Na de vizualizáljuk már egy kicsit: neked se tetszene, ha a valódi vagy a képzeletbeli párod szája helyén hirtelen jól megtömött lúdtoll-párnák lennének… De a párod sem örülne, ha „párna” címszó alatt belefeküdnél a szájába…

Vagy valami ilyesmire kell gondolni? o_O

Fogadjuk el: ez hülyeség, és nem szinonima. Magam sem értem, hogyan terjedt el ez a marhaság, de nagyon sok embernél látom, és mindannyiszor felmegy a vérnyomásom, hogy az emberek ennyire nem gondolnak bele abba, hogy miket írnak. „XY így írta a múlt héten, akkor én is így írom, hogy ne ismételgessem magam annyit…” Könyörgöm, akkor inkább ismételgesd magad, de ekkora hülyeséget ne írj!
Különben ha ténylegesen változatosságra törekedsz, akkor nagyon sokat tud segíteni, ha újra gondolod a mondatot, és máshogy írod meg. Lehet, hogy nincs is szükséged arra, hogy ezt az ajak szót, vagy annak rokon értelmű szavait használd, mert tök könnyen ki tudod kerülni, ha egy kicsit átfogalmazod. Próbáld meg máshogy is, és ha látod, hogy valaki hülyeséget ír, ne kövesd benne Te is.

Segítségként egy online szinonima-szótár, ami nekem is nagyon sokat segített már: http://www.keresohalo.hu/


Chat-fiction
Ennek azért jár egy kiadós „wtf?”…
Először nem is tudtam, hogyan nevezzem meg ezt az ötletet, amivel némely emberek próbálnak történetet írni. Bár ez inkább az amcsikra jellemző (még), de itthon is találkoztam már ilyesmivel. De inkább megemlítem, mielőtt itthon is olyan populáris lesz, mint az ajakpárna.
A fiction szerkezete a következő: az író úgy írja a történetet, mintha az egész az interneten zajlana, és msn, skype, twitter, facebook, vagy akármilyen internetes felületen keresztül kommunikálnának egymással a szereplők.

Na, ezt ne csinálja senki! Könyörgöm, ne írjatok így, főleg a kezdők ne, mert nagyon nagyot lehet hasalni vele! Ez akkor sem műfaj, ha a lelkes írója ezt elkezdi bizonygatni. Műfaj az, amiben komplett, kerek művet lehet alkotni.

A hozzászólóim hatására kicsit kiegészíteném a leírtakat:
Részleges felhasználás mellett lehetséges módszer, de ténylegesen csak akkor, ha nem úgy néz ki az egész, mintha egy skype-beszélgetést kimásoltunk és beillesztettünk volna. Ha mégis alkalmaznátok ezt, akkor a mértékkel nagyon vigyázzatok, és tényleg csakis akkor használjátok, ha a történet kiköveteli magának, egyébként vagy minimalizáljátok, vagy valahogy kerüljétek el.

Video-előzetesek
Újabb amerikai trend, hogy a készülődő ficton-ünkhöz gyártsunk egy teasert. Meg ne sértődjön senki, de imádom, amikor a magyar nyelvű fiction-höz angol nyelven készül az előzetes… persze a fiction valószínűleg soha nem lesz angol nyelvre lefordítva, mert ha le lenne, nem mosolyogtatna meg ennyire.
Erről nem is kívánok többet beszélni. Ez a dolog nem ártalmas, de nem is értelmes. Ennek kapcsán talán többen próbálkoztak meg a videó szerkesztő programok használatával, de ennyi. Több fontos gondolatom nincs erről.

Beteges szex jelenetek
Na, de ez…
Na, hát ez…!
Azt a rohadt életbe, én el nem tudom mondani, mit érzek, amikor tizenhárom éves gyerekek gerjednek a pornószintű szöveges szexre…
Én még ha nem is sokat, de a grafikusképzőben azért tanultam egy kis marketinget: a szexszel mindent el lehet adni. Ezt mindenki elismeri. A reklámszakma is sokszor erre épít, amikor bikini-modellek gerjednek a hamburgerre, autóra, parfümre, akármire – természetesen bikiniben. Ugyanez érvényes a félmeztelen férfi modellekre is. Lehet, hogy valakik ezt nem szeretik, de rájuk is hatással van.
Na most ugyanez a helyzet a pornóval. A (többnyire felnőtt) emberek letöltik, megnézik, élvezkednek, pont. Aztán lehet, hogy a nagyinak nem tetszik, de rá is hatással van, az tuti.
Ezt ment nagyon sokáig.
Aztán megjelentek a pornóregények a Szürke ötven árnyalatával meg a többivel az élen. Ezeknek is voltak előzményei, de az elmúlt pár évben lett divat (igen, divat) pornó szinte emelni (alacsonyítani) az irodalmat. A legnagyobb probléma, hogy ebben a legnagyobb partnerek a tizenhárom és tizenhét év közötti lányok – akik vagy tudnak valamit a szexről, vagy nem, de az biztos, hogy nagyon szeretnek írni róla, és általában hülyeségeket.
Én nem a tinilányok szexuális érdeklődést akarom kifogásolni, mert az teljesen természetes – hanem sokkal inkább az érdeklődésük módját. Sokan azt sem tudják, hogyan működnek a dolgok, de már írnak róluk! Én tizenhárom évesen biológiailag mindent tudtam a szexről, amit általánosságban tudni kell róla, de eszem ágában nem volt kipróbálni vagy írni róla… Tisztán emlékszem, hogy én tizenhárom évesen Harry Pottert olvastam, nem azt, hogy mások hogyan gyűrik a lepedőt…
Azért hogy ne tűnjek még véletlenül se álszentnek: én is írok időnként ágyjeleneteket, de aki olvasta már valamelyiket az enyémek közül, az tudja, hogy az enyémeket nem lehet pornónak nevezni. Le van írva, meg van említve, de gusztusos módon, amitől az embernek talán a kedve is megjön a dologhoz. De nekem attól a beteges, elemi, megerőszakolós pornótól nem jön meg a kedvem. Nem tudom, mi zajlik le annak a fejében, akinek igen…
Na, de mielőtt bárki személyes támadásnak venné (úgyis annak fogja, aki akarja), inkább ténylegesen az ilyen írásokról beszélnék.
Azt vettem észre, hogy a durva szex kelendőbb, mint a „normál” szex. Homoszexuális tartalomból is van bőven, és azokkal sem mindig finomkodnak a szerzőik, ráadásul úgy viselkednek, mintha mondhatni barátságosan versengenének azon, hogy ki tud durvább, hosszabb jelenetet írni minél extrémebb helyszínen. Jelenleg ott tartunk, hogy ha kora reggel egy szaunában két józan idegen szexelni kezd, akkor az teljesen normális, és az író megvédi az álláspontját ahelyett, hogy belegondolna, hogy ő vajon megtenne-e hasonlót ugyanebben a helyzetben.
Inkább nem vagyok rá kíváncsi.

Ami még jobb: ennek a műfajnak neve is van, méghozzá az, hogy smut. Szerintem viccesen cuki név egy ilyen többnyire undorító műfajnak – amit amúgy lehetne normálisan is írni, de minek, ha az nem menő?
Én komolyan nem értem az egészet… nem értem a gondolkodásmódot, ami ez mögött van – már ha van egyáltalán.


Nos, tudom, hogy ez a cikk miatt meg fognak utálni egy páran, talán heves véleményt is kapok, vagy leiratkozik az illető. Azt is tudom, hogy már a címéből adódóan ez lesz az egyik legtöbbet olvasott bejegyzésem ezen a blogon. És tudom, hogy nem voltam kedves, nem is akartam az lenni, most az egyszer nem.
Amikről feljebb írtam komoly problémák, ha tetszik, ha nem. A szabályokat nem én találtam ki, a szellemi romlás és az Amerika-majmolás pedig nem az én agyszüleményem, hanem kézzel fogható valóság. Döntsük el, hogy ebben részt veszünk-e, vagy hátat fordítunk neki.

Ajánlott linkek:
És végül Ruszó Vivi blogjáról ajánlanék egy linket, aki nagyon tömören, egyetlen bejegyzésben foglalta össze a mai íróközösség legtipikusabb hibáit és furcsa szokásait. Ne lepődjetek meg, lesznek hasonlóságok az ő véleménye és az enyém között, de így legalább a kételkedők is láthatják, hogy nem csak én látom ilyen kritikusan a dolgokat, hanem ő is, és rajtunk kívül még nagyon sokan, akik mindössze csak a fáradtságot nem vették, hogy összeírják a gondolataikat a témában. : )
Figyelmeztetés: a blog Távol-Kelet-orientált. Csak a félreértések elkerülése miatt szólok.

A tippet köszönöm Ézeminek és Encinek, a linket pedig Vivinek!

9 megjegyzés:

  1. Ezt nagyon jól összefoglaltad. :) Az első pontnál nagyon magamra ismertem. Amúgy, így visszagondolva, elég nevetséges ötlet volt, hogy anno én is idézőjelesen kezdtem el írni. Pedig én rengeteg magyar könyvet olvastam már régen is, szóval nem az volt a tudatlanságom oka, hogy nem olvastam soha, de én magam írásra adtam a fejem. Gyenge mentség, de én alapból angolul és csak fictiont akartam írni, mert a többi angol fiction olvasása közben beugrott pár alapsztori. Magyarul meg csak azért írtam meg, mert nem lett volna könnyű egyből angolul írni, hanem inkább fordítgattam. Viszont a magyarban sokkal előrébb jártam, és úgy gondoltam, azt is kiteszem valahova. Így kezdődött az egész, na meg persze veled. :) Ha akkor nem írsz nekem bátorító, pozitív kritikát, akkor még most is ott tartanék valószínűleg. De így visszagondolva, tényleg nevetséges, hogy úgy írtam, de akkoriban napi szinten olvastam a fictionöket. Régen pedig valahogy sohasem a formai dolgokra figyeltem egy magyar nyelvű könyv olvasása közben, hanem a tartalomra. Annyira bele tudtam élni magam, hogy már nem is a sorokat láttam, hanem a jelenetet. Ez mára megváltozott, mert most már mindenhol a hibákat veszem észre. Olyankor mindig eszembe is jutsz. :'D
    De hála neked, ebből az idézőjeles szokásomból kigyógyultam. :)
    A képes magyarázat engem személy szerint nem zavar, de csak nagyon ritkán látom értelmét. A példában feltüntetett fekete furgont pofon egyszerű elképzelni, de van olyan, hogy esetleg egy írót megihlet egy kastély például, és azt konkrétan belerakja képnek. Néha segít az elképzelésben, viszont én semmiképp nem raknám bele a képet, csak a kép linkjét, mert különben nevetségesen gyerekes hatást kelt.
    Katika ruháján szakadtam. :D Én konkrétan semmit nem tudtam megjegyezni belőle, mert annyi volt az információ, hogy ami alapból megmaradna, pl: fekete kisruha, azt is kiszelektáltam a többivel együtt. Én amúgy is nehezebben jegyzem meg az ilyen kis apró dolgokat, szóval zavaró, ha tele van ilyennel, mert akkor úgy érzem - persze ha nem egyből látszik, hogy egy gyenge irományról van szó, bár ezt leszűröm két mondatból és nem is olvasom tovább - , hogy ez most egy nagyon fontos információ, és leállok elképzelni a lány ruháját, minden apró kis ékszerrel, de már annyira, hogy lassan le is rajzolhatnám, és ettől teljesen kiesek az olvasás ritmusából. Pont nemrég olvastam bele egy fictionbe, amiben hasonló kaliberű mondatokban írták le a szereplő kinézetét a buli előtt. Addig bírtam. :)

    VálaszTörlés
  2. A párnácskák engem is kiakasztanak, mert furán hangzik. Először nem tudtam eldönteni, hogy gáz, vagy csak szimplán vicces. De semmiképp sem illik egy romantikus jelenetbe, csak ront a hangulaton. És már gondoltam is rá, hogy megkérdezlek erről, mert valahogy nekem nem tűnt szinonimának.
    Ez a chat-fiction akármi csak egyszer került az utamba, de azóta is messziről kerülöm. Abban sms-eztek a szereplők, de mivel az írónak még a helyesírással és fogalmazással is gondjai voltak, így olvashatatlan volt, nem is bajlódtam vele tovább.
    A videó-előzeteseket én ugyan szeretem, de eddig még csak angolhoz néztem. Mondjuk ahhoz is csak nagyon jól megírt és izgalmas cselekménnyel rendelkező történetnél. Magyarnál még nem igazán találkoztam vele. Egyébként a többi történetnél, ami annyira nem lett a kedvencem - csak azért olvastam végig, hogy ne hagyjam már abba, mert azt nem szeretem -, nem is szoktam megnézni a trailert.
    Az utolsó pontra reagálva, olvastam már jól megírt smut irományt, viszont tény, hogy egyre jellemzőbb, hogy mindent a szex köntösébe bújtatva akarnak eladni. És rettentően igénytelenül fogalmazzák meg ezeket, mert lehet egy jelenet szexi és tüzes a maga nemében a szép fogalmazástól, még akkor is, ha kicsit jobban kifejti a történéseket, de amikor tele van nyögéseket szimbolizáló 'Áh' hangocskákkal, nem tudom, hogy sírjak vagy röhögjek. :)
    Szóval egészében nagyon korrektül fogalmaztad meg a dolgokat, és szerintem egyáltalán nem volt sértő. ettől szoktál te kritikusabban is fogalmazni. :P Ez teljesen rendben volt szerintem. :) És köszönjük szépen, hogy ennyit foglalkozol azzal, hogy segíts másoknak/nekünk. Mert akárki akármit mondhat, hogy így meg úgy leszólod őket, mégis építő jelleggel teszed ezt. Ki nem állhatom az olyan kritikát, amikor valaki elmondja, hogy ez meg az milyen szar és nem jó, közben meg nem indokolja meg. Szóval csak hálásak lehetünk neked ezért, főleg, hogy te mindezt a saját szabadidődből teszed. :) <3

    ( És már megint annyit írtam, hogy csak kettőben engedi elküldeni. :'D )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a dupla hozzászólásos véleményt, nem is tudom, hová legyek vele :'D ♥ Köszönöm szépen *-*

      Az idézőjeleset nem csak nálad láttam, de te voltál az egyetlen, akinek így is beleszerettem a ficijébe, és elhatároztam, hogy ha rajtam múlik, ezt olyanná tesszük, hogy mások is elolvassák, mert annyira cuki :'DD (Jó rég is voltam nálad, de majd hamarosan megint bekukkantok hozzád ^^)
      Katika öltözékével direkt az volt a célom, hogy jó bonyolult legyen - látnod kellett volna azt a brainstormingot tegnapelőtt, amikor ültem a gép előtt, és vakartam a fejem, hogy mit adjak még Katikára... xD Már magamon röhögtem xD
      Na, még megkérdezned sem kellett :'D Egyébként sokszor én sem tudom, hogy a szépfiúk szexi párnácskáin sírjak vagy nevessek, úgyhogy inkább kombinálom a kettőt. xP
      Én is olvastam már nagyon szép smutokat is, de alig vannak. Könyvekben is legtöbbször vagy bölcsen kihagyják, vagy sutára sikerül, vagy elmegy tőle az életkedvem... Pedig nem vagyok prűd, semmi bajom a szex témával, de ha felmerül, akkor nemár valami mocskos, taperolós, undorító, állatias dologra kelljen gondolnom. Filmekben is vannak baromi ocsmány ágyjelenetek, meg egyenesen művésziek is - nekem a művészi abból is sokkal vonzóbb. Lehet, hogy én vagyok a túl idealista.~

      Bizony szoktam, de azt nem nyilvánosan xD Neked már párszor megcsillogtattam a nem nyilvános véleménynyilvánításomat és a szarkazmusomat - remélem, erre a blogra majd nem jut belőle túl sok, de vannak fenntartásaim :'DD Van még néhány rizikós téma ^^'
      A szándékosan lehúzó "kritikát" pedig én nem kritikának hívom, hanem fikázásnak. Azt csinálják azok, akik nem tudnak kritikát írni. 8)

      Törlés
  3. Szia!
    Nagyjából mindennel egyetértek, amit leírtál, és olvasás közben végig helyeslően bólogattam. Az egyetlen dolog, ahol eszembe jutott egy ellentétes gondolat, az a chat-fiction volt. Tény, hogy furcsa egy ötlet, ami nem igényel túl sok fogalmazási készséget, mert hát ki chatel az ismerőseivel irodalmi stílusban... de az ilyen történetek általában szórakoztató céllal íródnak. Igaz, hogy alapból én sem kedvelem különösebben ezt a "műfajt", tényleg nem is szoktam szinte soha ilyeneket olvasni, de egyetlen egyszer mégis sikerült kifognom egy olyat, ami határozottan jó volt megítélésem szerint - igaz, ezt is angol nyelven. Magyarul nem nagyon találkoztam még ilyennel. Az a chat-fiction egy vicces kis "történet" volt, és én jól szórakoztam, miközben olvastam. Megítélésem szerint ez is lehet jó, ha az írója képes azt úgy megírni! Nekem sikerült egy ilyennel találkozni, ezért nem ítélem el teljességében ezt, a lényeg, hogy legalább olyan jól legyen megírva, mintha összefüggő szöveget írna az illető.
    Ezen az egy dolgon kívül tényleg mélyen egyetértek minden egyes ponttal. Nem mondom, hogy ezek közül a hibák közül egyet sem követtem el soha - párszor nálam is előfordult az enteres dolog, de azok az esetek ritkaságszámba mentek nálam, nem is tudom, mi ütött akkor belém, amikor úgy írtam.
    A párna-ajak szinonimát már megszoktam olvasás közben, de ez tipikusan az a kifejezés, amin bár olvasás közben már nem akadok fen, én magam mégsem írnám le.
    És a szexjelenetek meg... na igen. Minden szavad igaz.
    Szerintem remek kis cikket írtál, örülök, hogy olvashattam. Remélem sok olyan emberhez eljut majd, akik ezekbe a hibákba esnek rendszeresen és tanulnak belőle. Azt hiszem, az is nagy probléma manapság, hogy sokan nem akarnak tanulni a hibáikból, amiket vétenek, hanem inkább a kulturáltan, segítő szándékkal megfogalmazott kritikán megsértődnek. Ez az a hozzáállás az íráshoz, ami engem mélységesen visszataszít, hiszen mindig van hova fejlődni. Szóval remélem, hogy a cikked célt ér! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, Aquatic!
      Nagyon köszönöm, hogy írtál, és köszönöm, hogy az ellenvéleményed is leírtad. ^^ Egyetértek azzal, hogy az ilyen ficik szórakoztató céllal íródtak, de a legtöbb nem igazán sikerül annak és inkább röhejes lesz a végeredmény. Elhiszem, hogy akad pár kivétel, amin tényleg lehet nevetni, ezt nem cáfolom, mert aki elég ügyes, az mindenből tud valami kiemelkedőt alkotni, nem cáfolom. Én is úgy látom, ahogy te írtad, hogy ha van olyan minőségen egy ilyen írás, mint egy összefüggő szöveges történet, akkor bizonyára az tud nagyon szórakoztató is lenni. De aki összefüggő szövegben se tud szórakoztatni... és itt a baj :D
      Én is abban bízom, hogy ez a cikk megtalálja az igazi közönségét - mert nagyon jó az is, ha az olvasóim ezt már tudják, de az még jobb lenne, ha az is megtanulná, akinek szüksége van rá. :)
      És nyugi, én sem mondom, hogy én sem követtem el egyiket sem~ :D Akkor hazudnék. Én kezdőként nagyon ritkán ruhapornóztam, meg egyszer volt chat-es részlet is az első ficimben - persze a fici is olyan volt hozzá. xD
      Jaj, a sértődékeny művésznőket inkább hagyjuk... Nekem a mai napig az a kedvencem, amikor egyik barátnőm írt egy lánynak egy baromi hosszú kritikát a gyakran vétett hibáiról (a lánynak bántóan sok olvasója volt a minőséghez képest), és nem is a lány, hanem a rajongói(!) támadtak a barátnőm torkának, hogy hogy merészel sértegetni egy olyan remek és tökéletes művésznőt, amilyen ŐŐŐ, és blablabla~ Úgy kellett szaladnunk megmenteni a barátnőmet azoktól az elmebetegektől xD
      Micsoda mesedélutánt tartok :'D
      Nagyon köszönöm még egyszer, hogy írtál és köszi a gondolataidat! ^^

      Törlés
  4. (uh, de ciki, hogy nem néztem át teljesen a kommentemet egy ilyen blogon, és ott büszkélkedik egy fen a fenn helyett a szöveg közepén....)

    VálaszTörlés
  5. Szia :)
    Most egy 13 éves véleménye következik^^ :'D már érdekesen indul :D
    Hát, igazából elég sokáig tartott rávenni magamat arra, hogy írjak neked :P de végül csak sikerült ^.^
    Mikor először találkoztam a párbeszéd idézőjeles formájával, beletelt néhány másodpercbe, mire felfogtam, hogy az párbeszéd szeretne lenni O_o nem nagyon értem, hogy mi értelme van ennek :P
    Én próbálom jól használni az entert, de nagyon sok olyan történettel találkozom, ahol vagy abszolút nincs tördelve a szöveg, vagy az általad leírt formában van :P ennek szintén nem látom értelmét :P szerintem sokkal szebb tud lenni a rendes, egybefüggő szöveg :)
    A képek... hát vegyes érzéseim vannak velük kapcsolatban :P :) én például kifejezetten utálom, ha egy ruha összeállításról raknak be képet :P engem ez nem csak untat, hanem számomra azt is jelenti, hogy az illetőnek nincsen saját ízlése és stílusa :P ami elég szomorú dolog :( a másik kedvencem pedig az, amikor mozgóképeket raknak be :P többször jártam már úgy, hogy olvastam az adott történetet, teljesen izgultam, hogy mi fog történni, erre az író berakott egy képet, amin csókolóznak és teljesen lelőtte a poént :P viszont, ha helyszínt, vagy szereplőt ábrázolnak, és szép képek, akkor tolerálhatóak :) sőt, néha én is beillesztek néhányat ^.^
    A párnák... ez most így nem tudom, hogy milyen színben tüntet fel engem (valószínűleg nem túl jóban), de én ezzel egészen ideáig nem voltam tisztában o_O úgyhogy most még jobban örülök, hogy elolvastam ezt a bejegyzést, mert mostantól legalább egyel kevesebb hülyeséget fogok írni :'D
    Én eddig még nem találkoztam ilyen chat-fiction szerűséggel, de úgy érzem nem is akarok >_<
    Videó előzetesekhez nem tudok mit hozzáfűzni, mivel abszolút nem értek az ilyesmihez :'D
    És a szex jelenetek... :P én soha nem olvasom el a durvább szex jeleneteket :P általában át ugrom azokat :P az enyhébb dolgokat is felületesebben olvasom el, mint a történet többi részét :P én egy éve még babáztam és a Hupikék törpikéket néztem (kit akarok becsapni? azt még most is nézem :'D), és azt hiszem, ez sok mindent elmond :'D az összes irományomban egyetlen egyszer fordul elő enyhén erotikus tartalom, és szerintem ez így is fog maradni (remélem ott is sikerült határokon belül maradni) :P én komolyan nem értem, hogy a korombeliek mit esznek ennyire ezen a témán :P ráadásul annyira, hogy még megpróbálnak írni is róla... általában pocsék helyesírással... persze, ez csak egy általános tapasztalat, természetesen vannak kivételek ^.^ (tudom, ez így most ellentmondásos lett egy kicsit, de mentségemre szóljon, hogy engem mindenki érettebbnek néz a koromnál, mint szellemileg, mind testileg. És mindig is jó volt a helyesírásom)
    Örülök neki, hogy vezeted ezt a blogot, mert nagyon hasznos :) barátnőm szeretne kiadatni egy könyvet, szerintem ajánlani fogom neki, hogy olvasgassa :)
    Szívem szerint írtam volna többet is, de egyrészt már így is sokat írtam - szerintem -, másrészt randim van a földrajz tankönyvemmel és Németország domborzati térképével :P (drága és egyetlen földrajz tanárunk kitalálta, hogy óránként fogunk dolgozatot írni >_<)

    Flóra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, Flóra!
      Semmi bajom azzal, hogy tizenhárom éves vagy, a korod nem jelenti azt, hogy besült volna az agyad, de előre is kifejezném részvétemet a korosztályod iránt. Komolyan. Már az első sorok után leszűrtem, hogy egy értelmes tizenhárom évessel van dolgom, úgyhogy külön örülök neked. :D

      Amikor legelőször találkoztam idézőjeles írással, én sem értettem, de nálam nehezítette a dolgot az, hogy angolul olvastam, és nem tudtam senkit hibáztatni emiatt ^^' Kellett egy kis idő, mire megszoktam :P
      Igen, ha mindig mindenki szép képeket válogatna, és nem pakolná vele dugig a szövegeit, engem sem zavarna ennyire, de a legtöbb kép nagyon nem szép... Meg a gifek~ Én is találkoztam már olyannal, amilyet Te is írtál, hogy a csókos giffel előre lelőtte a lényeget. ._.
      Elhiszem, hogy nem voltál tisztában vele, mert annyian használják, hogy ha nem lennék vele tisztában, én is elhinném. Csak én már ez előtt is találkoztam annyi ehhez hasonló logikátlan dologgal, hogy már nem is kerestem benne az értelmet :'D
      Nem lepődök meg rajta, hogy átugrod, sőt, inkább örülök neki így ismeretlenben is, hogy megvan a magadhoz való eszed, és nem zombimód olvasod a pornót. Nem is értem, hogy a Te korosztályod mit élvez ezen, mert én meg a barátnőim tizenkét évesen jujjogtunk a mensi-témán~ Jobb is, hogy nem akarsz magadra ártalmas módon túl korán felnőni, hanem amiről azt gondolod, hogy nem neked való, inkább nem erőlteted. Bölcs hozzáállás.
      Egyébként így a végére érve a hozzászólásodnak én is inkább tizenötnek tippeltelek volna. Sajna már nekem is sok a negatív tapasztalatom a korosztályoddal, pedig alig ismerek párat személyesen. Kitartást Neked. A dolgozathoz is :D
      A barátnődet pedig várom szeretettel, ha úgy dönt, hogy benéz ide! ^^
      Köszönöm szépen, hogy írtál!

      Törlés
  6. A csókjeleneteknél engem a századik "nyelvével bejutásért könyörgött amit meg is adtam" meg az ezredik "levegőhiány miatt váltunk el egymástól" idegesít a legjobban. Én általában bl-ről(fiúszerelem) szóló sztorikat szoktam olvasni, szóval nem tudom hogy a hetero sztorilba is írnak-e ilyet de ez engem rendesen fel tud húzni.

    Meg az emojik. Történetét írnak, nem facebookon chatelnek. Amikor az elvileg szomorú jelenet közepén ott van egy szomorú smile az szerintem elképesztő módon rontja a hangulatot. Ha le tudják írni szavakkal is amit azok a hangulatjelek kifejeznek, tegyék meg.

    VálaszTörlés